

Ik ben naar een restaurant gegaan en ik heb gevraagd aan de chef-kok of we een scheikundige proef konden doen die dagelijks wordt gebruikt bij het beroep kok. De kok vond het een leuk idee en stelde voor om bouillon te gaan clarifiëren (klaren). Clarifiëren of klaren is een kooktechniek. Het doel is om een vloeistof of een vetstof helder te maken. Deze techniek kan op veel voedingsmiddelen worden toegepast, maar wordt veruit het meeste gebruikt voor slechts twee toepassingen: bouillon helder maken en boter klaren. In de proef heb ik de bouillon geclarifieerd (helder gemaakt) .
De benodigdheden voor de proef:
1. een pan onheldere bouillon
2. eiwit
3. een garden
4. een schuimspaan en een bakje waar je de resten die je hebt afgeschuimd in kan doen.
5. een pocheer doek
6. een zeef
7. een lege pan waar de zeef in kan om de bouillon te filtreren.
Voer de stappen uit die te zien zijn onder in het filmpje! (klik op de link)
https://www.youtube.com/watch?v=z0A4vK4kFtY
Maak jouw eigen website met JouwWeb